Yeni yılda sağlıklı yaşamın kapılarını aralayın

Sevgili Okuyucularım

Öncelikle 2022 yılı sizlere sağlık, mutluluk, başarı, bol kazanç getirmesi dileğiyle, hepinize mutlu yıllar dilerim…

Yeni bir yıla girerken yeni hedefler belirlenir, yeni kararlar alınır.Yeniye geçmek, yeniyi planlamak ne kadar heyecan vericidir.Yılın bu dönemi bana kendimi hep iyi hissettirir ve yenilenme fırsatı sunar.Yeni yılın başladığı bu günlerde hedeflerinizin arasına bir yenisini daha eklemelisiniz.Bu yıl yeni yıl planlarınız arasında kilo vermek, kilo kontrolünü sağlamak veya sağlıklı bir yaşam gibi kararlarınız varsa öncelikle yeme-içme davranışlarınızı gözden geçirip, beslenme alışkanlıklarınızı keşfetmenizi öneririm.

Belli başlı beslenme önerileri ile yeni yılda siz de sağlıklı bir yaşamın kapılarını aralayabilirsiniz. 2022 yılının başladığı bu günlerde kilo kontrolünüzü sağlamak ve daha sağlıklı bir yaşam istiyorsanız ;

1) Öncelikle her şey karar vermekle ve kendine güvenle başlar, kendinize güvenin, yapabileceklerinizin farkında olun.Bedeninizi sevin ve özen gösterin.

2) Asla çok sık tartılmayın. Haftada 1 kez sabah, ince kıyafetlerle, tuvaletten çıktıktan sonra açken tartılın ve sonucunu bir deftere not alın.

3) Mutlaka beslenme günlüğü tutun, ne yaptığınızın farkına varmanızı sağlayacaktır.

4) Gün içinde yeterli sıvı aldığınızdan emin olun. Sağlıklı bir yaşam için günde en az 2-2,5 litre su içmek gerekir. Kişiye göre bu miktar değişir.

5) İşin mutfağını öğrenin, yemek yapın. Sağlıklı pişirme tekniklerini uygulayın.Sevdiğiniz tatları diyet tariflerle deneyin.

6) Light ve paketli ürünler kullanmayın. Ağız tadınıza uygun bir beslenme planınız olsun. Geleneksel yemeklerden vazgeçmeyin.

7) Güne sağlıklı zayıflatan kahvaltıyla başlayın.Öğünlerinizi planlanan zamanlarda yiyin, bunların dışında yemek yemeyin, disiplinli olun.Sürekli atıştırma alışkanlığından vazgeçin.

8) Hareketli olun, yüzün, yürüyün, dans edin, koşun, merdiven çıkın, 10 bin adım atın hayatınıza hangisi size uygunsa elinizden geleni yapın.

9) Dengeli beslenin, kendinizi aç bırakmayın. Açlık veya öğün atlama ile daha fazla kilo vereceğinizi düşünmeyin.

10) Tartıyı ve kiloyu takıntı haline getirmeyin, önemli olan kilonuz değil yağ yüzdeniz.

11) Fit yaşamın sırrı bir ara öğündedir.Günde bir kez ara öğün yapmanın, sağlıklı yaşam ve düzenli zayıflama açısından en doğru beslenme alışkanlığı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

12) Yemekleri yavaş yiyip iyi çiğneyin. Ne kadar yavaş yerseniz, o kadar az yersiniz.

13) Kurubaklagilleri haftada 2-3 kez yemeye özen gösterin.

14) Diyette salata serbesttir, ağız tadına uygun farklı salata tarifleri deneyin ve arzunuz kadar tüketin.

15) Tam buğday unu ekmek yemeyi unutmayın. Her türlü rafine tahıl ürünlerinden uzak durun.

16) Şeker ve şeker içeren tüm ürünleri hayatınızdan çıkarın.

17) Porsiyonlarınızı azaltmak için büyük boy tabaklar yerine küçük boy tabaklar kullanın.

18) Metabolizma hızınızın azalmaması ve kas kaybı olmaması için düzenli olarak protein (et, süt, yumurta, peynir vb.) tüketin.

19) Ara öğünlerde taze–kuru meyveler ve ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişleri mutlaka bulundurun.

20) Bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve kalsiyum alımının artması için diyetinizde mutlaka probiyotik yoğurt ve kefir olmasına özen gösterin.

Amacınız; dinç ve dinamik kalmak, fiziksel ve zihinsel performansınızı artırmak, formda bir vücuda sahip olmak ise hem bedeninizi, hem de ruhunuzu sağlıklı beslemeyi unutmamalısınız.Böylece ; kendinizi daha mutlu, daha huzurlu, daha sağlıklı ve daha fit hissedebilirsiniz.

Yeni yılda; sağlıklı, mutlu, huzurlu ve formda bir hayatı kucaklamanız dileğiyle sağlıkla kalın..

Diyetisyen Havva ÇİL

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Havva Çil - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler