Tavşanlı Belediye Müzesi

Tavşanlı Belediye Müzesi’nin binası tarihidir ve yapımı Osmanlı’nın son dönemlerine denk gelir. 1984 yılından itibaren yöre halkından toplanan Etnografik ve Arkeolojik eserlerin sergilenmesi ve tanıtımının yapılması amacıyla müzeye eser toplanmıştır. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izni ile 22 Şubat 1989 tarihinde Müze açma isteği kabul edilmiştir. 23 Nisan 1989 Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında Kütahya Valisi Kemal Esensoy tarafından törenle açılmıştır. Dönemin Belediye Başkanı ise Fevzi Çoşgun’dur. Tescilli sivil mimarlık örneği olan konağın ikinci katında hizmet vermektedir. Tavşanlı Belediyesine bağlı özel müze statüsündedir. Ulucami Mahallesi Bankalar Cad. No: 1, Belediye Meydanındadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetimindedir.

Tavşanlı halkından toplanan yardımlarla 1890 yılında İbtidai Mektebi olarak bina hizmete açılmıştır. 1890’dan 1929 yılına kadar İptidai (İlkokul) ve Rüştiye (Ortaokul) binası olarak hizmet etmiştir. 1929’dan 1949’a kadar Adliye binası olarak kullanılmıştır. 1951 yılında Belediye tarafından satın alınarak 1981 yılına kadar Belediye binası sonrasında ise 1982-1986 arasında bina restore görmüştür. Belediye Başkanı olan Mehmet Ali Cengizgil (1989-1994) döneminde müzenin içinde yer alan; Tavşanlı Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının fotoğraflarının sergilendiği oda,Leblebici odası, Eski Tavşanlı evindeki başodabölümleri kapatılmış ve bu odalardan çıkan eserler müze içinde yer alan iki ayrı merdiven ile çıkılan Tavşanlı Milletvekilleri ve Belediye Başkanlarının fotoğraflarının sergilendiği odanın altına konulmuştur. Tavşanlı odası olarak kullanım gören alanların boşaltılmasıyla bu odalar kurum sağlık ocağı olarak faaliyet göstermiştir. Eski Belediye Başkanı Fevzi Coşgun ve Tavşanlı ileri gelen esnaflarından Mehmet Harmancıklıoğlu’nun birlikte düzenlemiş oldukları tarihi leblebi güresi salonu ise Başkan Mehmet Ali Cengizgil döneminde mutfak haline getirilmiştir.

Tavşanlı Müzesi’nde yöreye ait Etnografik ve arkeolojik kültür ve tabiat varlıkları sergilenmektedir.Müzede: 135 Arkeolojik, 141 Etnoğrafik ve 109 Sikke sergilenmektedir. Arkeolojik eserler – Envantere kaydolmayanlar listesinde ise 67 eser bulunmaktadır. Dört adet sergi salonunun bulunduğu müzeye ahşap merdivenler ile çıkılır. Merdivenlerden çıkıldığında karşılaşılan salon birinci salondur ve Geç Osmanlı, Erken Cumhuriyet zamanı eserlerinden oluşur (Kandil, Gaz lambası, Çini, Tablolar vb.). Merdivenlerden çıkıp sağa doğru dönüldüğünde ikinci salona ulaşılır. İkinci salonda Roma, Bizans, Osmanlı ve günümüz Türkiye Cumhuriyeti’ne ait sikkeler sergilenmektedir. Üçüncü salon; birinci salonun bölünmesiyle oluşturulmuş olup, taş aletler, işlenmiş kemikler ve pişmiş toprak eserlerin yer aldığı bölümdür. Dördüncü sergi salonu ise merdivenlerden çıkıldığında sağ köşede, üçüncü sergi salonunun bitişiğinde ki odadır ve Cumhuriyet dönemi ve de yakın tarihimize ait sanat eserleri (Tavşanlı kilit örnekleri, yöresel kıyafetler, silahlar, kılıçlar, Kur'an-ı Kerim’ler, mütteka’lar, çeşitli bölgelerden getirilen kömür vb. ) bu oda da sergilenmektedir.  Sergilenen bu eserler, Tavşanlı’nın tarihini yansıtan en güzel görsel eserlerdir. Belediye bünyesinde bu tür müze, ülkemizde pek fazla yoktur. 2020 yılı itibariyle tekrar restorasyon işlemine başlanılmış olup 2021 yılında yeni yapılacak müzeye eserler taşınacaktır. 2020 yılı Temmuz ayı içerisinde müzede yer alan eserlerin hepsi Tavşanlı Belediye meydanında yer alan İl Özel İdare binasının 2. Katına belediye işçileri ve zabıta görevlileri yardımıyla güvenlik önlemleri alınarak taşınmıştır. Tarafımca restore edilecek olan eserlerin çoğu (Özellikle Etnografik Eserler) tahrip olmuştur. Yeni müze binasının yapımı tamamlandıktan ve Restorasyon işlemi bittikten sonra eserler tekrar sergilenecektir. Yeni müze binasının yeri Tavşanlı Asri Mezarlığı’nın yanında yer alan İtfaiye’nin bahçesi olacaktır.

Tavşanlı Belediyesi Özel Müzesi’nin yaptırılma tarihinde (1890) Tavşanlı Eşrafından olan tüccar Zeytinoğlu Hacı İbrahim Ağa; Ulu cami avlusuna Şadırvan, Kütüphane ve Medrese inşa ettirmiştir. Kargir olarak yapılan binalardan Zeytinoğlu Kütüphanesi ve Şadırvan günümüze kadar ulaşırken Medrese yapısı ise ne yazık ki Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında yıkılmıştır.

 

Arkeolog Mehmet Ali Kocabaş

Youtube: Arkeoloji Soru Cevap

İnstagram: arkeolog_mali

İnstagram: arkeolojisorucevap

Mail: arkeologmalikocabas@gmail.com


Paylaş: 

Okur Yorumları

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.

Yorum Yaz