Okuma alışkanlığı nasıl kazanılır

Çocuğa okuma alışkanlığı kazandırmak parmakları piyano çalmaya alıştırmaya benzer. Uygun ortam, sabırla takip ve yıllarca süren gayret gerektirir.

Biliyoruz ki kitap hayatı değiştiren, ileri götüren vasıtalardan biri, belki birincisidir. Çünkü düşüncenin gıdası okumaktır. İyi eserler okumak geçmiş asırların en kaliteli insanlarıyla sohbet etmek gibidir. ‘’ Deha kütüphaneden çıkar ‘’.

Bugün çocuk evde, okulda okuması için sürekli teşvik görüyor. Oysa benim kuşağım hasbelkader eline geçmiş kitapları okurken yakalanırsa lüzumsuz bir işle uğraştığı için azarlanmış, ders çalışması için tembihlenmiştir. Bugün aileler daha bilinçli, çocuk okuması için teşvik ediliyor.

Çocuğu okumaya yönlendirmek için onun yakın çevresinde kitap olmalıdır. Okuyan anne baba çocuk için güzel örnek oluşturur. Hele ailenin birlikte okuduğu eserler için bir okuma saatleri varsa o çocuğun yarının bir değeri olarak yetiştiğini söyleyebiliriz.

Okulda öğretmenlerinin rolü de önemlidir. Öğretmenin elinde kitap gören çocuk o kareyi unutamaz. Türkçe-Edebiyat öğretmenlerinin tavsiyeleri, yaşa ve seviyeye uygun eserler içeren listeler, çocuk için çok değerli kılavuzdur.

Yaşa ve seviyeye uygun eser, okuma lezzeti duyuracak en tesirli vasıtadır. Her çocuğa bu tadı duyuracak bir kitap mutlaka vardır. Bu hususta aile ve okulun rehberliği beklenir. Ziya Gökalp’in babasının öğütlerini anlatan şu sözleri ne kadar değerlidir: ‘’ Babamın bir dostu, ben daha 7-8 yaşlarında iken Şah İsmailleri, Aşık Keremleri okuyup ağladığımı işitince beni bu kitapları okumaktan men etmesini bunların yerine ciddi kitaplar okutturmasını tavsiye eder. Babam bir çocuk hangi kitapları anlar ve hangilerinden zevk alırsa onları okuyabilir, anlamadığı hoşlanmadığı kitapları zorla okutursanız kitaplardan nefret eder.’’ diye cevap verir. Ziya Gökalp zevk aldığı kitapları okumakta serbest bırakıldığı için aşık kitaplarından, tiyatro ve hikaye kitaplarına, onlardan sade şiirlere, romanlara, sonra edebi eserlere ve nihayet tarihi ilmi kitaplara yükselmiştir.

Çocuk severek okuduğu kitabı uykularını feda pahasına elinden bırakamaz. Bütün mesele onu zevkle okuyacağı bir kitapla tanıştırmakla ilgilidir. Her işte olduğu gibi okuma alışkanlığı kazandırırken de kalbe giden yol bulunursa sorun daha kolay çözülüyor

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler