KENDİNE YARDIM

Her türlü başarının temelinde “kendine güven” hissi yatar. Fert olarak da millet olarak da olmazları olduran, bu güçtür.

Çocukta bu güveni sağlamak, öncelikle ailenin görevidir. Bebeklik yıllarından itibaren kendi işini görmesi için teşvik etsek döke saça da olsa yemeğini kendi yemesi için imkân versek sınırları belirleyerek “yapabilirsin, yapıyorsun” telkinleriyle arkasında dursak çocuk yeni konumuna alışacaktır. “Sen bilemezsin, boyundan büyük işlere karışma, bacak kadar boyu var türlü türlü huyu var” diye diye yetiştirdiğimiz çocuğu yetişkin dönemlerinde beceriksiz görünce eli hiçbir işe yakışmıyor diye suçlamaya hakkımız var mı?

İnsan ne olduysa biraz da çevresinin ona bakışı ve yönlendirmesiyle o kişiliği gerçekleştirmiştir. Anne baba olarak biz güvenmezsek bir başkasının güvenmesini beklemeye hakkımız olmaz. Evin içinde her gün sayısız fırsatlar çıkar karşımıza. Çocuğu işe ortak etmek, yaptığı işi övmek, makbule geçirmek; yarınlar için ne kadar değerlidir! Aile içi eğitimde asıl önemli olan; çok sözden ziyade doğru davranışlar ortaya koymak, hâl ile örnek olmaktır.

İyi öğretmenden de beklenen çocuğu yüreklendirmek, cesaret ve umut aşılamaktır. Bilgi eksikliği tamamlanır. Dikkat edersek yıllar sonra hocalarımızı öğrettiklerinden çok; yerinde, zamanında müdahale ederek doğruya yönlendiren tavırlarıyla hatırlarız. Bozuk bir yazıda adeta büyüteçle düzgün bir harf aramak, “bak bu harf güzel, ha gayret” diye başka bir harfin doğru şeklini göstererek “bunu da düzelt” diyerek her gün daha iyiye ulaştırmaktır öğretmenlik… Bırakın çocuğu, kaç yaşında olursa olsun her insanın böyle telkinlere ihtiyacı vardır.

Gel bakma kimseye hor

Halkı yorma kendin yor

Yıkmak için çok düşün

Yıkmak kolay yapmak zor

Sabri Esat Siyavuşgil’in Ortaokul Türkçe kitaplarına girmiş “Al Baltayı Eline” başlıklı fık-rasını hatırladım. Çocuk babasından paten ister. Baba, “Baltayı al. Ormandan odun kes; satar, parasıyla istediğini alırsın.” der. Yazar, günümüzün süper gücü Amerika’nın böyle insanların eseri olduğunu söyleyerek yazıyı noktalar. Samuel Smiles’ın dünyaca ünlü “Kendine Yardım” adlı eseri İş Bankası Yayınları arasında yıllar önce neşredilmişti. Eser “Al Baltayı Eline”nin binlerce versiyonuyla doluydu. Yakın geçmişimizde bizde de Başarı Öyküleri adıyla bu doğ-rultuda birçok eser yayımlanmıştır. İnsanın her şey olmaya müsait yaşlarında böyle bir eserle karşılaşması, gerçek bir şans olur.

Bir insan özlediğimiz hedefe ulaşmışsa biz de ulaşırız, ama aynı bedeli ödemek şartıyla. O bedeli ödemeyi göze almak da kendine duyulan güvenle ilgilidir. Burada kendine güvenden kastımız, elbette şişkin bir ego oluşturmak değildir. “Yapabilirsin” telkini ile gayrete sevk etmektir.

Toroslarda bir dağ köyünden kariyer basamaklarının en tepelerine ulaşanlar, Sürmene’nin bir köyünden bakanlık koltuğuna yükselenler; kendilerine inanarak, güvenerek zirveleri zorlamışlardır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler