SABIR VE TESLİMİYET

Sevgili okurlar,

Hayatın içinde sevinçlerin olduğu kadar hüzünlerin de olduğu bir gerçektir. Bazen bir yakınımızı kaybetmek, sevdiklerimizden ayrı düşmek ya da bir kötülük sonrası üzülmemek elde değil.

İşte bu üzüntümüzün aslında sesini kısmasını bilmeliyiz. Çünkü üzüntü kalbi yıkan bir duygudur. Yıkık bir kalpten çok fazla bir şey beklemek mümkün değildir. Ancak bizi üzen olaylar karşısında, metanetli durur ve sabır yolunu seçersek, görülecektir ki zihnimiz kendisini üzüntüye bırakmaktansa, bizi üzen olaylara karşı güçlü bir tutum sergileyecektir.

Ancak sabır etmek söylendiği kadar kolay değildir. Öncelikle olumsuz bir durum karşısında ilk tepkimizin sabır olması gerekmektedir. Bu olay benim başıma neden geldi, ya ben ne yaparım deyip endişeli ruh halindense, olayı gücümüz yettiğince olağan farz edip, nefsimizin sesini o anda baskılamasını bilmeliyiz.

Ramazan ayı bildiğiniz üzere oruç ayıdır. Oruç demek sabır demektir. Sabır ise imanın yarısıdır demiş Peygamberimiz. ( İbn Mesud)

Yüce imtihan gereği hem iyilik hem de kötülükle deneniyoruz. İyilik ile denendiğimizde şımarmamak, kötülük ile denendiğimizde ise feryat figan etmemeyi öğütler Hz. Ali. İşte bu öğüt sabırlı olmanın öğüdüdür. Kaldı ki her ne ile denenirsek denenelim bu denemenin de bir yaratıcısı var. İşte insan olarak yaratılıp, bir kader ile doğmak ve hayrı ile şeri ile Allah’a teslim olmak gerekir.

Bu teslimiyetin içinde biz Müslümanların kullana geldiği 4 zikir bizim nezdimizde çok önemlidir. Bunlar: SübhanAllah- Elhamdülillah- Allahu Ekber- Le İlehe İlle Allah.

Kişi zor zamanlarında Allah’ı hatırından çıkarmayarak bu 4 zikir ile her türlü olayı yorumlayabilir.

-“Bu benim başıma neden geldi?” diyen biri için, SübhanAllah vardır bunda da bir hayır diyebilmek,

-Güzel bir gün geçirdiğimizde, Elhamdülillah, çok şükür diyebilmek,

-Umutsuz bir anda, Allahu Ekber, Allah büyüktür deyip O’na sığınmak

- Ve daha da yakınlaşmak için Le İlehe İlle Allah demek.

İşte bu 4 basit örnekte de olduğu gibi, sabırlı olmak, bir şey yapmadan öylece beklemek veya yaşamın geçip gitmesini istemek değil, hem başımıza gelenlerin Allahtan olduğunu bilmek, hem O’na her halde şükür etmek, hem de O’nun kudretine sığınmaktır. Bunların hepsi aynı zamanda tam bir teslimiyet halidir. O nedenle yazımı şu ayet ile bitiriyorum :

“O halde teslim oluyor musunuz?” ( Enbiya Suresi-108 ayet)


# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Cenk Akan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler