İHLAS SURESİ

Hepimizin çok iyi bildiği bir surenin dilimiz döndüğünce tefsirini yapalım bu hafta…

İhlas Suresi:

1. De ki: O Allah, birdir.

2. Allah Samed’dir.(Herkes ve herşey O’na muhtaçtır, O Hiçbir şeye muhtaç değildir)

3. O, doğurmamış ve doğurulmamıştır.

4. Hiçbir şey O’nun dengi olmamıştır.

Bu ayetlerde bizlerin dikkatini çeken şey, Allah’ın samed olarak nitelendirilmesi. Pekisamedlik ne demek? Herkes ve her şey O’na muhtaç ancak O hiçbir şeye muhtaç değil. Samed kelimesi Arapça-İngilizce sözlükte her şeyin kaynağı olarak geçiyor, her şeyin mevcudiyetinin bağlı olduğu güç.

Peki sayın okurlar bu aynı zamanda Allah’ın birliğinin de kanıtı değil mi? Herkes O’na yani tek olan 1’e muhtaç. Peki böyle olmasaydı da varsayım olarak başka Tanrılar olsaydı, o zaman herkes O’na muhtaç olmazdı. Herkes kendi yaratıcısına muhtaç olurdu. Ancak Kur’an’a iman etmiş kimseler bilirler ki O her şeyin yaratıcısıdır ve yarattığı her şeyi de güzel yaratmıştır. Hak ve hikmete uygun olarak belirli bir ölçüde her şeyi takdir etmiştir.

Samedliğin daha iyi anlaşılması için size bir örnek vereceğim. Hz. İbrahim ateşe atılacağı zaman gösterdiği sabrı bilirsiniz. Büyük bir ateş, toplum galeyana gelmiş, herkes O’nun yakılmasını bekliyor. Böyle bir düzenekte bizler olsak çoktan korkuya kapılır yanacağımızın idraki ve üzüntüsüyle kahrolurduk. Ancak peki ya Allah samed ise? Yani İbrahim’in yanıp yanmaması, onların kurduğu tuzakların boşa çıkması O’nun elindeyse. İbrahim böylelikle teslimiyet ve sabır gösterdi ki, Allah Samedtecellesini gerçekleştirdi de ateş söndü… Yani herkesin muhtaç olduğu Allah, kulunu yalnız bırakmadı…

Peki olaya farklı bir şekilde bakalım. Aşık olduğumuz kişiler için kullandığımız bir tabir var: Ben onsuz yapamam… ona muhtacım… O zaman her şekilde yaşamamız, aşık olmamız, evlenmemiz, işimiz, gücümüz, yememiz ve içmemiz ile O’na muhtaç isek yani O’na iman etmiş isek, Allah’a olan muhtaçlığımız Allah aşkına dönüşmez mi? Allahsız yapamam diyen biri Allah’a aşık değil midir? Allah aşkı yoksa ihlas suresinde mi gizli?

Kaldı ki ayetin devamı şöyle… O doğurmamış ve doğurulmamıştır. Peki İnsan aşkı sonucu meydana gelen çocuk ve yaşam aşkın özelliğiyse ve aşkta bu surede ise?...

Aynı zamanda doğrulmamış ve doğurmamış demek O’nun ebedi olduğu anlamına gelir… Peki bizler demiyor muyuz sonsuza kadar seninleyim diye… Aşkımız sonsuza kadar sürecek diye… Aynı zamanda aşkın kökeni de Rabbimiz olmuyor mu?

Efendim gelelim en son ayete. Hiçbir şey O’nun dengi değildir… Bu ayet şu ayet ile okunduğunda daha iyi anlaşılacaktır:

Meryem Suresi- 65. Ayet:

“O’nun adını taşıyan bir başkasını biliyor musun?”

Yaratmak O’na mahsus. Ancak beşeri aşk gözüyle bakıldığında, bizler birbirimiz için ben senden daha iyisini bulamam demiyor muyuz. Senin gibisini görmedim…

O zaman Allah için de Senin gibisi yok deyip O’na gönülden bağlanmak gerekmez mi ? Her şeyin kaynağı olan O güç için aşk nazarı ile bakıp sırf O dedi diye haramları terk etmek, sırf O’nun yolunun yolcusu olmak, sırf O’na bağlanmak…

Zaten demiyor muyuz bana bir tek O lazım diye…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Cenk Akan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler