BİRLİK


İslam dinini diğer dinlerden ayıran en büyük özelliği, tevhid dini olmasıdır. Vahid arapça tek-bir demektir. Tevhid ise bu birliğe vurgu yapan bir terimdir. Müslümanlar olarak hepimiz Allah’tan başka ilah olmadığına şehadet ederiz. Peki gerçekten bir hindu bizlere gelse, Allah’ın birliğini ona nasıl anlatırız. Gerçekten de bu birliğe şahit miyiz? Bu şahitliğimiz de bizden sorulmaz mı?

Efendim dilimiz döndüğünce bu bir olma halini anlatalım… Hepimiz etten kemikten gelen, atası bir olan canlılarız. Kedisinden aslanına, balinasından faresine de hayvanlar da etten kemikten gelen canlılar. Aynı şekilde bitkilerin de hepsinin kökünün aynı olduğu malumumuz. Göğe bakalım… Gezegenler, yıldızlar ve galaksiler. Hepsi kendi türü içinde aynı maddelerden oluşuyor.

Yani aslında yaratılmışların birliği, Yaratıcının da birliği anlamına gelmez mi ? A tanrısı ile B tanrısı aynı insanı yaratmak da hem fikir mi olmuş? A tanrısı ile B tanrısı, aynı galaksileri yaratmada anlaşmışlar mı? Yoksa bunları ana kaynağı olan Tek Allah, hepsini kendi iradesine göre birbiri ile uyumlu bir bütünün parçaları olarak mı yaratmış?

Efendim bu konu Kur’an’da şöyle geçer…

Mü’minun suresi- 91. Ayet :

“ O’nunla birlikte başka hiçbir ilâh yoktur. Öyle olsaydı, her ilâh kendi yarattığını alır götürür ve mutlaka birbirlerine üstün gelmeye çalışırlardı.”

Aynı zaman da bizim anlatmaya çalıştığımız konu şu ayette de geçer.

Rad Suresi- 16. Ayet:

Yoksa Allah’a, O’nun yarattığı gibi yaratan ortaklar buldular da bu yaratma ile Allah’ın yaratması onlara göre birbirine mi benzedi?” De ki: “Her şeyin yaratıcısı Allah’tır. Ve O, tektir, kahredici olandır.“

Evet hakikatten başka Tanrılar olsa, birbirlerine üstün gelmeye çalışmaz mıydı? Bu üstün gelme çabasında yarattıklarını kullanmaz mıydı? Ya da her Tanrı hep aynı insanı mı yaratırdı? Her Tanrının yarattığı canlılarda akciğer karaciğer gibi benzer organlar olur muydu? Yoksa her Tanrı kendi iradesine göre mi yaratırdı?

Aynı zaman da şu ayet de bizlere Allah’ın birliğinin bir delili…

Enbiya Suresi- 22. Ayet:

Eğer yerde ve gökte Allah’tan başka ilahlar olsaydı, kesinlikle fesat ortaya çıkardı. Arş’ın Rabbi Allah, onların nitelemelerinden uzaktır, yücedir.

Görüleceği üzere bugün bile herhangi bir yerde birden çok insan olduğunda birden çok düşünce, plan ortaya çıkıyor ve ihtilaflar meydana geliyor. Başka Tanrılar olsaydı, yeryüzünde kesinlikle bozulmalar, eğrilikler meydana gelmez miydi ?

Bu nedenle biz Müslümanlar, Allah’ın birliğine yaratılmışların birliğini tasdik ederek ulaşıyoruz ve dini O’na has kılarak samimi bir şekilde O’na ibadet ediyoruz.

De ki: “Bana ancak, ilahınızın yalnızca bir tek ilâh olduğu vahyolunuyor. Artık müslüman oluyor musunuz?”

İsmail Cenk Akan.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Cenk Akan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler