Kütahya’da FAO Uygulamali ciftci Okulu Acacak
Selma Kocabaş Aydın- Birleşmiş Milletler, FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) Uygulamalı Çiftçi okullarından birini Kütahya’da açacak. FAO Türkiye Temsilciliği tarafından, projede Kütahya’nın da yeraldığını öğrendik.
Habere göre; Konya Karaman’da başarıyla uygulanan proje kapsamında, Kütahya Ankara ve Eskişehir’de 6 adet Uygulamalı Çiftçi Okulu açılacağı bildiriliyor.
İlk etapta açılan Konya Karamandaki okullarda çiftçilerin aldıkları eğitimi de geniş bir alanda başarıyla uyguladıkları belirtildi.
Bu projeler FAO tarafından sürdürülürken, okulların açılacağı zamanla ilgili bir bilgi yeralmıyor. Ayrıca henüz Tarım Müdürlüklerinde bu konuda bir bilgi de bulunmadığını öğrendik.
Haber’de yeralan bilgi:
Kütahya’da FAO Uygulamalı Çiftçi Okulu Açacak
FAO’nun Küresel Çevre Fonu tarafından fonlanan ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliği içerisinde yürüttüğü KÜTAHYA, ANKARA VE ESKİŞEHİR’DE uygulanan “Arazi Tahribatının Dengelenmesi (ATD) Yukarı Sakarya Havzası” Projesi kapsamında gerçekleştirilen Uygulamalı Çiftçi Okulları (UÇO) hakkındaki ilk eğitimde, süreç içerisinde faaliyetlerin nasıl ele alınacağı tartışıldı. Proje süresince 6 adet UÇO kurulacak ve UÇO`larda eğitim alacak çiftçilerin en az yarısının kadın çiftçilerden olması için çalışmalar gerçekleştirilecek.
İlk kez tanışacağımız FAO ile ilgili bilgiler ise şöyle;
FAO (Gıda ve Tarım Örgütü), Birleşmiş Milletler’in açlığı yenmek için uluslararası çabalara öncülük eden uzmanlaşmış bir kuruluştur. Amacı herkes için gıda güvenliği sağlamak ve insanların aktif ve sağlıklı yaşam sürdürebilmeleri için yeterli yüksek kaliteli gıdaya düzenli olarak erişebilmelerini sağlamaktır. 194’ten fazla üye devletle dünya çapında 130’dan fazla ülkede çalışmaktadır.
FAO büyüyen dünyada tarımsal kalkınmanın gerçekleşmesi ve üye ülkelerin yaşadığı problemleri göz önüne alarak bazı stratejik amaçlar belirlemiştir. Bu amaçlar;
Açlığın ve yetersiz beslenmenin önüne geçmek
Gıda güvenliğini tüm üye ülkelerde eşit şekilde sağlamak
Tarım, ormancılık ve balıkçılığı daha üretken ve sürdürülebilir hale getirmek
Kırsal yoksulluğu azaltmak
Herkesi kapsayan, verimli tarım ve gıda sistemlerinin etkin kullanılmasını sağlamak
Geçim kaynaklarının tehdit ve krizlere karşı direncini arttırmak
olarak sıralanabilir.
Bu anlamda, Pandemi süresinde yaşanan deneyimler de düşünülürse, ilimiz geleceğin kurtuluşu “gıda tarım ve su “ yun en vermli şekilde kullanılması ve işlenmesiyle ilgili çok önemli bir misyonun eşiğinde….