EL ELE EL HAKK’A

İki kişi el ele verdiğinde Allah (c.c.) onlarla beraberdir. Yani bir olmak, birlik olmak; ilahi yardıma mazhar olmaktır. Diriliş, kurtuluş, yükseliş; birliktedir. Türkçemizde bu fikri dile getiren pek çok atasözümüz vardır. Onların içinde “El ele, el Hakk’a” atasözü pek kullanılmaz, ama birlik fikrini en güçlü ifade eden atalar sözü olarak dikkat çekiyor.

Atasözleri elbette Kuran ayeti ve hadis değildir, yalnız onların paralelinde doğruları dile getiren, hazine değer sözlerdir.

Cemalnur Sargut Hanımefendinin bir sohbetinden hatırlıyorum. Biz Türkler, diyordu, güzeli göstermek için bir elimizin parmaklarını birleştiririz. Demek isteriz ki güzellik; birlik, beraberliktedir.

İranlı Şair Sadi der ki: “Âdemoğulları bir vücudun uzuvları gibidir.” Nasıl parmak ucumuza bir iğne battığında bütün vücudumuzla irkiliyorsak dünyanın öbür ucundaki aç, çıplak insanın acısına da ortak olabilmeliyiz. Mevlana “Ben bir canım, ama yüz bin bedenim var. Canım canına karışmıştır, birleşmiştir. Seni inciten her şey beni de incitmektedir.” diye bütün insanlığı kucakladığı için Mevlana’dır.

Yine Mevlana’ya soruyorlar: Şems’ten ne öğrendin? Mevlana diyor ki, Şems gelene kadar birçok şey biliyordum, ama o geldikten sonra: “Dünyada bir kişi aç olsa ben de doyamadım, dünyada bir kişi üşüyorsa ben de üşüdüm.” Yani Şems bana bu âlemde herkesin derdini ve acısını paylaşmayı öğretti. Demek ki insanları insan kılan, dünyada yaşayan herkesle bir ve beraber olma zevkidir.

Büyük madde ve mana sultanlarının liderliğinde bir ve beraber olduğumuzda millet olarak tarihin seyrini değiştirmiş, büyük işler başarmışız. İçten çökünce, içeride ayrılıklar baş gösterince egemenliği kaybetmişiz. Orta Asya’da, Anadolu’da maceramız aynı kaderin tekrar tekrar yaşandığını gösterir.

Onun için M. Akif:

Girmeden tefrika bir millete düşman giremez

Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez, der.

Millet planında birliği güçlü kılmak için ortak değerlere sımsıkı sarılmalıyız. Bu değerler; bizi var eden, bir eden, besleyen bir kaynaktır. Bugün de var olmanın, güçlü olmanın yolu bu kaynaklara dönmekte, onlarla beslenmektedir.


# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler