Bu Benim

Efendim Tasavvufi gelenekte anlatılagelen bir rivayetten bahsedelim. Nefis insanın yaşaması için gerekli olan, onu hayatta tutmaya planlanmış, haliyle bencil bir yapıdadır. Bu nedenle nefis daima kötülüğü emreder. İnsanın doğada yaşaması için gerekli olan bu güç aynı zamanda Psikoloji ilminden bizlerin karanlık yüzü olarak da tanımlanmış. Karanlık çünkü bencil ve kötü.

İşte Allah, nefis alemini yarattığında, nefse şöyle bir soru sorar: Ben kimim? Nefis cevaplar, Ben Benim, Sen Sensin. Yani nefis, O’nu yaratanı tanıyamamıştır. Bu derece bencildir. Bu derece kötüdür. Allah ise alemleri Beni bilin diye yaratmıştır. Bu nedenle nefise söylenen odur ki 1000 yıl azap eder ve tekrar sorar; Ben kimim? Nefsin cevabı o kadar yıl azaba uğramasına rağmen değişmez. Ben Benim, Sen Sensin. Yaratıcısını bilemeyen Nefis tekrar azaba uğratılır ancak cevap ikinci bir azaba rağmen yine değişmez. Ben Benim Sen Sensin. Bu nedenle Allah nefisi 1000 yıl açlığa maruz bırakır ve tekrar sorar. Ben kimim? Nefis cevaplar: Ben senin aciz bir kulunum. Sen ise alemleri yaratan alemlerin Rabbi olan Allah’sın.

Efendim o halde nefislerimizi açlık ile terbiye etmek gerekiyor. Çünkü insanın hayatta kalabilmesi için yemesi ve içmesi gerekir. Yemeyen bir nefis güçten kesilecektir.

O halde Peygamberler neden oruç tutmuş daha iyi anlaşılıyor değil mi? Hepsinin verdiği mücadele nefis ile cihat etme mücadelesi idi. Ki onlar Rahmani bir destek ile desteklenmişti. Bizler de oruç tutmaya onlar kadar muhtacız. Çünkü Allah’ın rahmet ettikleri hariç nefislerimizi dinlediğimizde yarınlarda hüsranlara uyanıyoruz. Çünkü nefisin ne olduğunu en iyi Yusuf Peygamber özetlemiş:

Yusuf Suresi 53. Ayet

“Ben nefsimi temize çıkarmam. Çünkü Rabbimin merhamet ettiği hariç, nefis daima kötülüğü emreder. Şüphesiz Rabbim çok bağışlayandır, çok merhamet edendir” dedi.

Nisa Suresi 79. Ayet

Sana ne iyilik gelirse Allah’tandır. Sana ne kötülük gelirse nefsindendir. Seni insanlara bir peygamber-rasül olarak gönderdik. Şahit olarak Allah yeter.

Yasin Suresi 75. Ayet

İnsan, bizim, kendisini az bir sudan yarattığımızı görmedi mi ki, kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.

Öyleyse bizlerin Rahmani yolda yürümesi için öncelikle yapması gereken şey nefislerimizin gücünü kırmak. Nefislerimizin gücü kırıldığında Yaratıcısına dönen bir kul kendini hikmet denizinde bulacaktır. Bu yolda en büyük yardımcımız İlahi Kelam. Bizleri ise amansız bir cihat bekliyor. Zaten insan karanlık yüzü ile cihat edebilse, dış dünyadaki cihat bir anda kendini gösterir ve İslam zahir olur. Bu nedenle ezberlenegelmiş kalıp ifadelerdense bir an önce nefislerimiz ile mücadeleye girmek gerekiyor. Oruçları sadece Ramazanda gelenek üzere anlamını bilmeden değil, Kur’an felsefesine hakim, kendi kötülüğün ile mücadele olsun diye tutmak gerekiyor. Nefislerimiz ile mücadeleden galip çıkacak olan iyiliktir.

En’am Suresi 54. Ayet

Âyetlerimize iman edenler sana geldikleri zaman, de ki: “Selam olsun size! Rabbiniz kendi üzerine rahmeti yazdı.

Herkese iyi haftalar dilerim..

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İsmail Cenk Akan - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler