Bayramda Sokaklar

Bayramda Sokaklar İnsansız, İnsanlar Mahsun Kaldı

Çağlar boyu belki de ilk kez Bayramı bütün İslam alemi mahsun yaşadı. Sokaklar, caddeler, en önemlisi de Müslümanların Kıblesi, Kabe sessiz, kimsesiz kaldı.

“Bayramınız Bayram Olsun”, dileğinin anlamını kavradık. Yakınlarla, dostlarla, akrabalarla birlikte kutlamanın, kucaklaşmanın, tokalaşmanın ne kadar değerli bir nimet olduğunu yaşayarak hissettik.

Ders dolu bir ramazan, ders dolu bir bayramın ardından, yine rölanti sürdürülen yaşam temposu başladı. Ama hala, gözle görülmeyen elle tutulmayan sinsi virüslerin baskısı ve tehdidi devam ediyor. Belki bir kapı kolunda, ya da bir paketin üzerinde, ya da soluduğumuz havanın bir zerresinde, yerleşecek insanlar bekleyen corona sabırla bekliyor.

Antik kentleri gezerken; herkes içinden geçirmiştir; “Bu kadar muhteşem yapıları, devasa mermerlerle, taşlarla yapılmış inanılmaz tapınakları yapan, yaptıran, en önemlisi de buralarda yaşayan binlerce insana noldu? Nasıl aniden boşaldı? “ diye. Hiç duyan oldu mu? “Benim köklerim Efes antik kentinden “, “Benim köklerin Aizoni’den” , “Benim köklerim Frigler” diyenleri.

Tarihi buluntular ve yazıtlarda; M. Ö. 4000- 3500 yılına tarihlendirilen, Sümer tabletlerinde Türkçe kelimeler var. M.S. 750 yılında yazılmış Orhun abidelerinde de Türkçe kelimeler var. Yani yazılı çözülmüş belgelerde, çoğu olayı mantığımızla yorumlayamasak da; 6 bin yıl öncesine dair kayıtlar var bizim için.

Aslında asıl bilgi Kuran-ı Kerim’de. Peygamberler, cezalandırılan kavimler, bugün nasıl yapıldığı aklımızın almadığı yapılar…..

Şu anda son teknolojik cihazlarla, yöntemlerle, yerin altı üstüne getiriliyor. Ama bunların yapılışıyla ilgili, Kuran-ı Kerimi kaynak göremeyenler; Uzaylı Atalar’a bağlıyorlar. Gittikçe dünyada yayılan “Antik Uzaylılar” la dünyadaki inanılmaz buluntuları açıklamaya ve inandırmaya uğraşıyorlar.

O zaman bizim de en önemli vazifemiz “ OKU” olmalı. Anlamak olmalı. Anlatmak, paylaşmak olmalı. İki Ayeti hatırlatarak, birbirimizle kucaklaştığımız güzel günlerde nica bayramlar yaşamayı diliyorum.

"Onlar yeryüzünde dolaşıp da kendilerinden öncekilerin akıbetinin nasıl olduğuna bakmadılar mı? Onlar bunlardan sayıca daha çok ve güçlü idiler. Yeryüzünde daha sağlam eserler yaptılar. Öyle iken, yaptıkları şeyler kendilerini kurtarmadı. Peygamberleri onlara beyyinelerle (açık delillerle) geldikleri vakit kendilerindeki ilme güvendiler. Alay etmiş oldukları şey kendilerini kuşatıverdi. Azabımızı gördüklerinde "tek Allaha inandık ve Ona ortak koştuklarımızı inkar ettik" dediler. Fakat şiddetimizi gördüklerinde iman etmeleri onlara bir fayda vermedi. Bu, Allahın kulları içinde cari olan hükmü ve yasasıdır. İşte kafirler burada hüsrana uğramışlardır." (Mümin suresi, 82-85)

"Ey cin ve ins topluluğu! Eğer göklerin ve yerin sınırlarından çıkmaya gücünüz yeterse, haydi çıkın! Fakat bir ferman olmayınca çıkamazsınız. Öyleyse Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız? Üzerinize ateş kıvılcımları ve erimiş madenler gönderilir, bir yardım da alamazsınız. Öyleyse Rabbinizin hangi nimetini yalanlarsınız?" (Rahman suresi,)

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fatma Selma Kocabaş AYDIN - Mesaj Gönder



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler