Atasözlerimiz

30 Temmuz 2022 Cumartesi
Biz görmüş geçirmiş bir milletin çocuklarıyız. Tarih boyunca değişik coğrafyalarda 17 devlet kurmuşuz. Orta Asya bozkırlarından Anadoluya göçmüş burada üç kıtaya hükmeden bir imparatorluk kurmuşuz.
Derler ki: Tarih 2.5 imparatorluk görmüştür. Roma imparatorluğu ,Osmanlı imparatorluğu yarım değer biçilen de Britanya imparatorluğudur.
Y.Kemal’in dediği gibi
“Romanın şarkını fethettiğin andan sonra
Yüce dağlar gibidir gördüğün iş Türk oğlu”
Bugün sahip olduğumuz kültür, tarih öncesine uzanan asırların ve engin bir coğrafyanın ürünüdür. Bu kültür yüzyılların içinden birike birike, süzüle süzüle gelen ve her zaman saflığını korumuş bir kültürdür. Yeryüzünde hiçbir millete nasip olmamış bir hayat tecrübemiz, derin bir hayat bilgimiz var. Türk halk kültürü bu kaynaklara dayanır. Destanlarımız, türkülerimiz, atasözlerimiz vb.. gerçek hazinemizdir.
Geçen hafta bir gazetede okudum. TEOG sınav sorularını hazırlayan komisyon, sınavda atasözlerimizle ilgili sorulara ağırlık vereceklerini açıklamış; çünkü, diyorlar çocuklarımız atasözlerimizi bilmiyor, kullanmıyor.
Atasözlerimizin unutulması demek tecrübelerin unutulması demektir. Bir hazinenin kaybolması demektir. Atasözlerimiz bilelim ki dünya üzerinden salimen geçip gitmemizi kolaylaştıran yol ve yürüyüş tariflerini bize sunan bir definenin şifreleridir.
Düşünür müsünüz atasözlerimiz bugün de can verdiğimiz, kan verdiğimiz Halep’ten , Şam’dan , Basra ‘dan ,Bağdattan , Hint’ten , Yemen’den haber verir. “Halep ordaysa arşın burada” , “Yanlış hesap Bağdat’tan döner.”
“Nasipse gelir Hint’ten Yemen’den, nasip değilse ne gelir elden” diyoruz.
O şehirlerin hatırasıdır mirasıdır atasözlerimiz.“Yemendeyim yanındayım, Yanındayım Yemendeyim” ne muazzam bir ifadeyle asıl yakınlığın kalb yakınlığı olduğunu maddi mesafenin hiç önem taşımadığını dile getirir.
Halk felsefesinin incisi olan atasözlerimizden şu cümle “öfke gelir göz kararır, öfke gider yüz kızarır” bizleri ne güzel ikaz eder. Baldan tatlı bir öfkenin yarın utanç nedeni olacağını beyinlere kazıyarak , yüreklere işleyerek duyurur.
“Biri yer biri bakar , kıyamet ondan kopar.” Atasözümüzü bilirsiniz ifadede derinlik ve sadeliğin ne güzel örneğidir. Her atasözümüzde olduğu gibi bunun üzerine de ciltlerle kitap yazılabilir.
İnsan duygularının en asili olan vefayı hangi ifade : Bir yudum suyun, yedi adımlık yolun hakkı vardır.Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır atasözlerimizden daha güzel anlatabilir.
“Kızım sana söylüyorum gelinim sen işit “ diyen kayınvalide nezaketi , atasözlerimizdedir.
Ölürse yer beğensin kalırsa el beğensin diyen , dirayetli anneler , atasözlerimizdedir.
”Hocanın vurduğu yerde gül biter “ diyen anlayış , atasözlerimizdedir.
Her sahada akı karadan seçecek ölçüye insanlar bu kültürle sahip olur.Milli değerleri benimseyip özümsemek , temsil etmek bu kültürle mümkündür.
Liseden mezun olan bir öğrenci 150-200 atasözümüzü bilme ve kullanma düzeyine ulaşmış olmalıdır , denir.Atasözlerimiz dilimizin zenginlikleridir.Türçeyi bilmek atasözlerimizi bilmektir.Her sınıf düzeyinde bilinmesi gereken atasözü sayısı tespit edilmeli ve dikkatle takip edilmelidir.
Geçmiş ,hal,gelecek arasında kültur akışı böyle korunur, mutlaka sağlanmalıdır.
Tavşanlı’nın Sesi ARŞİV;2016
Okur Yorumları
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: ip adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle pa ylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.