Atalar Mirası

Bir milleti , diğer milletlerden ayıran maddi manevi değerler toplamına kültür diyoruz.Bir başka ifade ile kültür bir milet tarafından yaratılan bir millete ait herşeydir.

Kültürün unsurları : dil , din , güzel sanatlar , tarih , örf ve adetlerimizdir.Bu yazımızda örf ve adetlerimiz yani gelenek ve göreneklerimiz üzerinde durmak istiyoruz.

Her milletin bir hayat felsefesi , tabii bu felsefeyi dayanan bir insan anlayışı , bir hayat görüşü vardır.Toplumların asırlar suren hayatında acı tatlı tecrubelerin süzgecinden süzülüp biriken değerlerdir bunlar .İnsanoğlu bu değerler üzere yaşar .Genç nesillerin hayatını bu bilgi ve görgüler şekillendirir.Kuşaktan kuşağa dededen toruna aktarılan bizi biz yapan bu değerlerdir.Evlilik törenlerimiz , asker uğurlama doğum,ölüm,bayram gelenekleri gibi değerlerimiz türk toplumunun sağ duyusunu bilincini yansıtır.Bunlar bizim milli alışkanlıklarımızdır.İnsan hayatının dönüm noktasını oluşturan bu günlerde olayların anaforuna kendimizi kaptırmadan doğru olanı yapmak için bize geleneklerimiz yol gösterir.Hayatı canlı ve renkli kılan da geleneklerimizdir.

Bu örf ve adetlerimizden acaba gençlere neler aktarabiliyoruz?

Aydın olmak başarılı olmak yanında milletine yakın durmak milli değerleri benimseyip özümsemektir.Bir milletin seçkin insanı o milletin en güzel numunesi olmalıdır.Genci sokağın medyanın enine bırakmak doğru mudur.? Bizim bir sofra adabımız ,bir sokak adabımız , komşuluk adabımız karşılıklı iyi ve güzel ilişkiler kurma geleneğimiz vardı.Biz doğru usluplu bir millet idik.Bu gün bunları çocuklarımıza pek aşılayamaz durumdayız . Çünkü çocuğun büyükler ile oturması için zamanı yok .Okuldan gelince hadi dersine çalış diyoruz.Çocuk odasında ne çalışıyor ne yapıyor onu bilmiyoruz.Çocuğun diploma alması lazım.Ama o diploma milli kişiliği,milli karakteri ne derece yansıtıyor bu konuda tereddütler var.

Örf ve adetlerimizle çocuk evde tanışır.Bu değerler dededen,nineden , anadan , babadan öğrenilir.Atalar ruhu ile deruni temas bu ortamda örf ve adetlerimiz içinde yaşayarak oluşur.İnsan bu değerler üzere yaşarsa Türke has duruş sahibi olur.

Ömer Seyfetinin çok isabetli bir hükmü ile Türk milleti alim değil ama ariftir.İrfanlı izanlı bir millettir.Görmüş geçirmiş büyük bir milletin mirasıdır örf ve adetlerimiz.Örf ve adetlerımız herhalde hayatımızın esası olmalı bu istikamet üzere yaşamalıyız.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler