TELEFON KULLANMAZSANIZ NOBEL ÖDÜLÜ ALABİLRSİNİZ

Bu yıl nobel fizik ödülünü alan Peter Higgs’in cep telefonu yokmuş. Ödül aldığını da bir komşusu kutlayınca öğrenmiş.

Nobel Edebiyat ödülünü kazanan Alice Munro’ya da ödül sekreteryası bir türlü ulaşamamış, araştırmalar sonunda ev telefonunu bulmuşlar, ancak mesaj bırakmışlar. Yazar ödül aldığını telesekreterden öğrenmiş.

Dünya çapında bu prestijli ödülü kazanan iki kişinin de bu ortak özelliği beni düşündürdü. Goethe’nin bir özdeyişini hatırladım. Kendini dünya halkına adayan halktan uzaklaşmayı da bilmelidir, diyordu Goethe. Büyük işler başarmaya aday olanların elbette lüzumsuz gevezeliklere harcayacak vakitleri yoktur.

Bugün herkesin elinde bir telefon.. Misafirliklerde, sohbet ortamlarında bile ağız tadıyla konuşulamıyor. Meclisten birinin telefonu çalıyor, konu dağılıyor.

Bir iletişim aracı olan telefon insanları iletişimden koparıyor. Yakın çevremizle, dünyayla aramıza bir duvar örüyor. Telefona odaklanıyor, kendimizi dünyaya kapatıyor, önümüzü göremiyoruz.

Acil ulaşım için kullanılması gereken telefon konuşmaları saatlerce sürüyor. Etrafımızda gördüğümüz uygulamalarda genelde amaç dışı kullanılıyor ve iletişim kazalarına da zemin hazırlıyor. Telefonda daha pervasız konuşuluyor, yanlış bir kelime iplerin kopmasına neden oluyor. Dikkat duyarlık isteyen münasebetler lüzumsuz gevezeliklerle örseleniyor, hatta tamiri imkansız yaralar açıyor. Bir yakınım nişanlanan oğluna tembih ediyordu. “Aman cep telefonuyla fazla konuşmayasınız, nişan sürecindeki bozulmalara hep telefonlar sebep oluyor, diyordu.

Yüz yüze konuşmanın imkanlarıyla konuşmaları istenilen sonuca ulaştırmak daha kolaydır. Yüz yüzden utanır demez miyiz? Yol, telefon araba ile bugün uzakların yakın olduğu bir gerçek.Adeta dünya avucumuzun içinde.Dünün kahredici gurbet duygusu bile eski ateşini kaybeder oldu.İstediğimiz anda yakınımıza ulaşmak ,onun sesini duymak insanı nasıl rahatlatır nasıl ferahlatır biliriz bu deneyimi yaşamayanımız yoktur diye düşünüyorum.

Okullarda medya okuryazarlığı diye seçmeli bir dersin konulduğunu biliyorum.Bence çok yerinde bir uygulama ancakdersin müfredatını bilmiyorum .Programa cep telefonu amacına uygun nasıl kullanılır başlıklı bir konu alınırsa gençler için bir hizmet olur diye düşünüyorum.

Büyük işler başarmaya aday olanlar ömür sermayesini heder etmemeli.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Esma Canıaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Simav Naşa Beldesinde AK Parti Belediye Başkan adayı kim olmalı?
Tüm anketler