1992 yılından günümüze konut ve seraların jeotermal enerji ile ısıtıldığı Simav’da, seracılığın merkezi kabul edilen Eynal kaplıcalarında 300 dekar dolayındaki jeotermalli seralarda ‘İyi Tarım’ uygulaması hedeflendi

 

Jeotermal Enerjinin 1990’li yıllardan günümüze önce salatalık ardından da domates üretiminde kullanılmasıyla Simav’da adeta bir sektör haline gelen örtü altı seracılık, 4 Eylül Eynal Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin yönetiminde hem gelişiyor hem de sera alanları büyüyor.

Yaklaşık 100 kooperatif üyesinin çeşitli büyüklükteki seralarda ürettiği domates ve salatalığı Türkiye’nin büyük kentlerinden olan İstanbul, Bursa, Ankara, Eskişehir ve İzmir’e gönderen seracılık kooperatifi aynı zamanda üreticilerin ihtiyacı olan üretim girdilerinin teminine de yardımcı oluyor.

Eynal Kaplıcalarında toplam 6 dekar dolayındaki seralarında iyi tarım uygulamalarına başladığını basın mensuplarına açıklayan sera bölgesinin genç üreticilerinden Hüseyin Sarpaşan (35), bağlı bulundukları kooperatifin desteği ile seracıların Eynal bölgesinde iyi tarım uygulamalarına geçtiğini açıkladı.

Simav Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü tarafından ürünlerin denetlendiğini, hatta Laboratuvar tetkiklerinin yapıldığını, haftada 3 kez domateslerin toplanarak alıcılara sevki için kooperatife gönderildiğini, yılda da 3 kez yeni fide dikiminin yapıldığını anlatan Sarpaşan, Simav’ın denizden yüksekliğine bağlı rakımı nedeniyle tarla domatesi lezzetinde yılın 12 ayında üretim yaptığımız domateslerimiz aynı zamanda Simav Eynal Domatesi olarak Kütahya’nın tescillenerek markalaşan 11.ürünü olduğuna da dikkat çekti.

Seracılık alanında ilçenin üretim ve istihdam alanlarından birisi olarak Kooperatif Başkanı Hakan Öztürk ve çalışma arkadaşlarının sevk ve idaresinde modern seracılığı sürdürürken İyi Tarım Uygulamasına ilişkin gerekli başvuruların yapıldığını da sözlerine ekleyen Sarpaşan, “Simav’a sıcak para girişlerinin bir yolu da seracılıkla gerçekleşti. İstihdam açısından da yüzlerce kişinin seralarda hizmet vermesi, inanıyorum ki seracılığın daha da gelişmesine büyümesine etken olacaktır. Bu alanda Simav’ın en büyük kazancı da kurutulmuş göl arazisinde tarım vasfını yitirmiş, hiçbir üretimin yapılamadığı bir bölgede kurulması kesinleşen Organize Sera Bölgesi olacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

 


Paylaş: