Gediz Festivalle Canlandı

Gediz Festivalle Canlandı

Gediz Belediye Başkanı Muharrem Akçadurak, Adnan Menderes Yaşam Parkı’nda düzenlenen Geleneksel Gediz Tarhana Festivali’nde, Gediz İlçe Emniyet Müdürlüğü standı ve festivalde yer alan esnafları ziyaret etti.

Gediz Belediyesi ve Gediz Ticaret ve Sanayi Odası, S.S. Gediz Elif Ana Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Standı ile başlanan ziyarete; Belediye Meclis Üyeleri eşlik etti. Belediye standında satışa sunulan Kültür yayınlarından Gediz Ansiklopedisini satın alan vatandaş, Başkan Akçadurak’tan kitabı imzalamasını rica etti.

Festival alanında satış reyonlarını gezerek esnaflarla sohbet eden Başkan Akçadurak, katılımlarından dolayı teşekkür ederek hayırlı işler dileklerinde bulundu.

BEYŞEHİR TARHANASI TANITTI

KONYA’nın Beyşehir ilçesi, tarihi hikayesiyle Tarhanasını tanıttı.

ANADOLU’nun pek çok ilçesinde, kendine has usullerle, köklü bir geleneksel tarzı, özelliği olan tarhana, her gelir grubunun, her gurmenin, beğenisini kazanan bir geleneksel gastronomi değerimiz. HER YİĞİDİN YOĞURT YİYİŞİ GİBİ, HER İLÇENİN DE TARHANA YAPIMI VE SUNUMU VAR.

BEYŞEHİR’ DE DE YÖRESEL İKLİM VE ŞARTLARINA OLUŞMUŞ ÖZELLİĞİYLE TARHANASI ŞÖYLE ANLATILMIŞ ;

Tarhana; Yavuz Sultan Selim Han Mısır’a sefer düzenleyecek özel ulağını Beyşehir’e Karlıoğlu Sinan Bey’e gönderir. Karlıoğlu Sinan Bey; Beyşehir sancak beyi Yavuz Sultan Selim Han’ın en güvendiği cesur ve kahraman bir askerdir. Sefer için hazırlıklara başlamasını söyler. Çöl geçilmesi lazım. İstanbul’da padişah uzun süre dayanacak yiyecek için araştırma yapılmasını ister. Saray mutfağı uzmanları peksimeti bulurlar. Beyşehir’de ise Karlıoğlu Sinan Bey içerişehir mahallesine kazanlar kurdurur. Doyurucu ve besin değeri yüksek yoğurt, ayran yapılır ve yağ, bulgurla kazanlarda kaynatılır. Tarna (tarhana) yapılır.

Beyşehir suvari alayı Karlıoğlu Sinan Bey de bu savaşa katılır. Çöl geçilir. İstanbul’da yapılan peksimet çöl sıcağında 1 hafta içerisinde bozulur. Beyşehir’in Tarhanası o ortamda bir ay bozulmaz. Bir ayın sonunda ıslatılarak tekrar yenir ve uzun süre dayanır.

Çöl geçilirken padişah Yavuz Sultan Selim Han bazen atın üstünde bazende yürüyerek gider. Sürekli bunu yapan padişaha sağ kolu olan Karlıoğlu Sinan Bey sorar. Padişahım bazen atın üstünde bazen de yürüyorsunuz. Bir tedirginlik mi var? Siz attan inince askerde yürüyor. Bunun sebebi nedir? diye sorar. Yavuz Sultan Selim Han, Sinan Bey ve askerlere dönerek; "Görmüyor musunuz önde Peygamber Efendimiz (S.A.V) yürüyor. Ben nasıl atın üstünde giderim" der.

Bu savaşta Karlıoğlu Sinan Bey ve Beyşehir suvari alayını durdurmak mümkün mü? Çok büyük kahramanlıklar gösterirler. Savaş meydanında Karlıoğlu Sinan Bey ve Beyşehir suvari birliğinin tamamı şehit olur. Padişah Yavuz Sultan Selim Han bu kahraman askerin şehit oluşuna çok üzülür. İlk kez bir padişah bir askerin cenaze namazını bizzat kıldırmıştır. Bu da Beyşehir Sancak Bey'i Karlıoğlu Sinan Bey'dir.

Bizler böyle ecdadın torunlarıyız. O günden bugüne bu efsane dillerde dolanır. Bizim tarhana gurbete azık olarak katılır.Küp içinde 2 yıl bozulmadan kalabilir.

BİZ DE BUGÜN TAN YERİ AĞARIRKEN ATALARIMIZINDAN YADİGAR TARHANAMIZI YAPMIŞ OLUP BU GELENEĞİ YAŞATMANIN GURURUNU YAŞAMIŞ BULUNMAKTAYIZ.

01 Ağu 2022 - 13:20 Kütahya/ Gediz- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.