GEDİZ DEPREMİNİN ACISI UNUTULMUYOR

GEDİZ DEPREMİNİN ACISI UNUTULMUYOR

Kütahya Valisi Ali Çelik sosyal medya hesabından Depremin acısını hatırlatan twetinde, “Gediz Depremi’nde 6 saniyede bin 80 vatandaşımızı yitirdik. Mekânları cennet olsun. Daha fazla can kaybetmemek için afetlere karşı birlikte mücadele etmeliyiz. Allah, tüm felaketlerden ülkemizi ve milletimizi korusun.” Mesajıyla Gediz Deprem Anıtını paylaştı.

AFAD ARŞİVİNDEN GEDİZ DEPREMİ

28 Mart 1970 tarihinde, Türkiye Saati ile 23:02(TS)’de meydana gelen ve Türkiye deprem tarihine, ‘Gediz Depremi’ adı ile geçen bu depremin dışmerkezi Akçaalan Köyü ile Gediz - Emet yolu arasında kalan Bozbağlar sırtında yer almaktadır. Depremin magnitüdü Ms=7.2 (Ayhan vd., 1981) , odak derinliği ise 15-18 km arasındadır. Abdüsselamoğlu (1977) ve Ambraseys ve Tchalenko (1972), deprem sonrası Gediz ve çevresinin jeoloji ve tektoniğini ayrıntılı olarak incelemiştir. Deprem sırasında toplam 40 km uzunluğunda bir fay oluşmuştur. Fay üzerinde ölçülen maksimum yer değiştirme 225 cm olarak ölçülmüştür. Depreminin artçı sarsıntıları bir yıldan fazla sürmüş, artçı sarsıntıların bir bölümü M>5.0 büyüklüğünde olmuştur. (Şekil 1) (Eyidoğan vd., 1991)

Yaklaşık olarak 3000 kilometrekare genişliğindeki sarsıntı alanında takriben 3500 ev tamamen yıkıldı, 7000 ağır, 10600’den fazla bina da fazla ölçüde hasara uğradı. 33000 aile, yaklaşık olarak 80000 kişi barınaksız kaldı. (Şekil 2) 6 saniye süren depremde 1086 kişi hayatını kaybederken, 1260 kişi de yaralandı. Deprem sonrasında yıkılan ve tamamen harabeye dönüşen şehrin Uşak yolu üzerinde 7 km ilerisine yeniden bir şehir kuruldu ve yıkılan şehre "Eski Gediz"adı verildi.

Kaynak: T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı


29 Mar 2021 - 11:34 Kütahya/ Gediz- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.