Tavşanlı’da araştırmacı gazeteci Tuna İşleyen, katıldığı Podcast programında tarih okuryazarlığına olan ilginin azalmasından ve yeni neslin tarih okumalarına ön yargı ile yaklaşmasına duyduğu endişeyi dile getirdi.
Deniz Karaalioğlu ile Fazla Mürekkep adlı programa konuk olan İşleyen, Ekran dediğimizde sadece televizyon ya da bilgisayar ekranını kastetmiyorum. Adeta akıllı telefonlara hapsolduk. Ne yazık ki kitaplardan uzaklaştık. Kitaplar aynı zamanda gelenekseli ve tarihi anlama araçlarımızdı. Bugün bir çoğumuz artık elimize kalem bile almıyoruz" dedi ve gelecek nesillerin okuma ve yazmaya soğuk bakmasından endişe ettiğini ifade etti.
Daha önce yazdığı Sülyebala'dan Sülye'ye Sülye'den Günlüce'ye adlı eserinden örnekler veren İşleyen, "Yerel tarih araştırması adında hazırladığım kitabıma rağbet baktığınızda yaş 18-24 ya da 18 yaş altının sırf tarih türünde bir eser olması sebebiyle hediye olarak bile kabul etmemelerinden endişe duyuyorum. Sonuçta her şeyden önce bu bilinç ile toplumumuzu daha da ileri taşımak tarihimizi atamızı bilmekten geçer" dedi.
Önümüzdeki yıl Milli Mücadele'nin 100. Yılı olduğunu hatırlatan İşleyen, "Özellikle yüzüncü yıl için kahramanlıklarla dolu bu coğrafyaların, tarih ve kültür birikimini gençlerimize daha fazla aktarmak için gayret edeceğiz. Ben şahsen Emet ilçesindeki milli mücadele dönemindeki kahramanlıkları hayranlıkla okudum ve öğrendim. Gayretim bu yöndedir" dedi.