Bölgenin Tarihi Tavşanlı Höyük'te Başladı

Bölgenin Tarihi Tavşanlı Höyükte Başladı

Bölgenin Tarihi Tavşanlı Höyük'te Başladı
Bölgenin Tarihi Tavşanlı Höyük'te Başladı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

TAVŞANLI HÖYÜK KAZISI BÖLGENİN 8 BİN YILINI ORTAYA ÇIKARIYOR

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Fidan’ın başkanlığında sürdürülen Tavşanlı Höyüğü kazı çalışmalarında, Bölgenin bilinmeyen 8 bin yıllık tarihi aydınlanıyor.

höyükGeçtiğimiz yıl başlayan Tavşanlı höyüğü kazılarının ikinci sezonunda, elde edilen buluntular ve araştırma sonuçları Kütahya’nın en eski yerleşmesinin burada olduğunu ortaya çıkarıyor.

İkinci sezon kazılarından elde edilen bulguları değerlendiren kazı başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan, 8 bin önce bataklığın kurutulmasıyla kurulan şehrin, bir başkent konumunda olduğunu, çok iyi korunmuş benzersiz buluntuların Kütahya tarihini aydınlattığını söyledi.

Kazı Başkanı Fidan; 30 yıl süreceği tahmin edilen höyük kazısında beklenenin üzerinde çıkan bulgular ve sonuçlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

höyük45 HEKTARLIK ALANDAKİ ALAN BAŞKENTİ İŞARET EDİYOR

Kazı Başkanı Doç. Dr. Erkan Fidan; alanın büyüklüğünün bir başkenti işaret ettiğini belirtirken;

“Tavşanlı höyük, batı Anadolu’dan pekte alışık olmadığımız büyük boyutuyla, yaklaşık 45 hektarlık yayılım alanıyla bölgenin önemli bir merkezi belki de başkenti konumunda. 30 yıl sürmesini planladığımız bir projenin başlarındayız ama ilk bulgularımız gerçekten beklediğimizin de ötesinde oldu. “ dedi.

2021 yılında başlanan kazıların 2022 ikinci sezonunuzda elde edilen bulguları ve sonuçları şöyle anlattı:

höyükTAVŞANLI HÖYÜĞÜ KÜTAHYA’NIN EN ESKİ YERLEŞMESİ

Şu anda Tavşanlı Höyük’te höyüğün en üst noktasından tam 18 metre aşağıdayız. Daha önce çevrede yaptığımız jeoarkeolojik sondajlarla, ve TÜBİTAK’ın tarihlendirmeleriyle, buranın 4 metre altında günümüzden 8000 sene önce kurulmuş bir köy olduğunu biliyoruz. Bu köy, aynı zamanda kütahya’nın en eski yerleşmesi. Yani aslında ilk kütahya burada kurulmuş

KURUTULAN BATAKLIKTA KURULAN ŞEHİR KALINTILARI ÇOK İYİ KORUNMUŞ

Daha sonra bu yerleşme bataklıkla kaplanmış ve uzun bir boşluktan sonra 5000 yıl önce bataklık doldurularak tekrar yerleşilmiş. Biz tam da burada, 18 metre aşağıda bataklığın kurutulduğu günümüzden 5000 yıl önceki yaşam düzlemindeyiz. Zaten taban suyundan dolayı kısmen çamur içindeyiz. Tabi çamur olmasından dolayı, burada yanmamış ahşaplar bile çok güzel korunmuş durumda.

KAZILARDA YAPILARA AİT DUVARLAR, MADENCİLİK İZLERİ,

Burada yapılara ait duvarlar, madencilik faaliyetlerinin yürütüldüğü çevresinde çok sayıda cüruf ele geçirilen bir ocak bulduk.

TÜRKİYENİN EN ESKİ FINDIK KALINTILARI TAVŞANLIDA BULUNDU

Esas sürpriz ise Anadolu’nun en eski fındıklarını bulmamız oldu. Fındıkları, bu tabakanın biraz üstünde, günümüzden yaklaşık 4200 yıl öncesinde ilk tunç çağının sonlarına ait bir kabın içinde ve çevresine dağılmış şekilde bulduk. Yandığı için çok iyi korunan fındıklar ve kabuklarının yanında bulduğumuz ahşap parçalarını da analize göndereceğiz. Bunlar fındık dalları olabilir. Fındığın Tavşanlı ovasını çevreleyen tepelik alanlarda doğal olarak yetiştiğini biliyoruz.

ANADOLUDA MEYDANA GELEN KITLIKTAN ETKİLENMEMİŞ

Tam bu dönem, yani günümüzden 4200 sene öncesi yakındoğuda ve anadoluda kuraklığın yaşandığı dönem. Tavşanlının zengin doğası ve su kaynakları bundan etkilenmemiş gibi görünüyor.

TROYA KENTİNE BENZİYOR

Ayrıca Aynı tabakalardaki mermer ve seramik idoller, yerleşmede dönemin dini inanışları hakkında bilgi veriyor ki, biz bu buluntuların benzerlerini çanakkalede troya kentinden biliyoruz. Tavşanlı Höyük, troya ile pek çok yönden benzeşiyor zaten.

ÇOK DEĞERLİ EŞSİZ MÜHÜR BULUNDU

Tavşanlı höyüğün üzerinde, günümüze en yakın dönem ise Hitit imparatorluk döneminin sonuyla çağdaş günümüzden yaklaşık 3200 yıl önceki dönem. Burada en üstte kazdığımız alan, yerleşmenin dışında, depolama ve çöp alanlarının bulunduğu alan. Burada silolardan birinin içinde bulduğumuz mühür ise bizim için çok değerli. Buna tavşanlı mührü dedik, çünkü başka bir yerde benzeri yok. Hem üzerinde hitit yani Anadolu etkileri barındırıyor hem de kürekleri olan bir tekne motifi seçiliyor. Muhtemelen buradaki bir yöneticiye ait mühür, kırıldığı için işlevini yitirmiş ve çukurun içine atılmış.

Bu çukurların altında ise muhtemelen saldırılar sonucunda yıkılmış, tamamı yanmış bir şehrin kalıntıları var.

höyükTAVŞANLI 3700 SENE ÖNCESİNİN; ÜRETİM VE TİCARET MERKEZİ

Günümüzden 3700 sene önceye tarihlenen bizim orta tunç çağı dediğimiz dönemde cadde ve sokakları olan, işlikleri atölyeleri olan bir şehir karşımıza çıkıyor. Muhtemelen ticaret sayesinde gelişmiş ve en parlak dönemlerinden birine bu dönemde gelmiş. Burada dokuma ve tekstil üretimi ile ilgili onlarla buluntuyla karşılaştık keza metal eser üretiminde de çok başarılılar.

BULUNAN HANÇER EGE DÜNYASI İLE İLİŞKİLERİ PERÇİNLEDİ

Bulduğumuz pek çok bakır ya da tunç eser haricinde, günümüze çok iyi korunmuş şekilde gelmiş, perçin deliklerinin bile yerinde olduğu hançer önemli bir buluntu. Ege dünyasındaki Miken kılıçlarını hatırlatıyor. Geçtiğimiz sene Miken kılıçlarına ait mermer bir topuz başını da kazılarda bulmamız, Tavşanlı höyük ile ege dünyası arasındaki ilişkileri perçinliyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ve destekleri ile mayıs başında başlatılan bu sezonki kazı çalışmalarının, Tavşanlı Belediyesi’nin ana sponsorluğunda, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü ve Farika Porselenin destekleriyle mevsim şartlarının elverdiği sürece ekim ayı sonuna kadar devam etmesi planlanıyor. En az 30 yıl sürmesi planlanan bir arkeolojik kazı projesinin henüz başında olan Tavşanlı Höyük’te, ilk iki sezonda yaklaşık 500’e yakın arkeolojik eserin bulunmuş olması, kazı ekibini önümüzdeki yıllardaki bulgular için şimdiden heyecanlandırıyor.


12 Eyl 2022 - 15:53 Kütahya/ Tavşanli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.