KAYASU & AKÇADAĞ İŞ ORTAKLIĞI, YILLARDIR BEKLEYEN KÖMÜR ATIKLARI ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRILACAK
- “Hem çevreci, hem teknolojik, hem de kömür sektörünün öncüsü olacak” “ŞLAM ZENGİNLEŞTİRME TESİSİ” TÖRENLE AÇILDI.
TKİ Tunçbilek işletmeleri sahalarında yapımı tamamlanan KAYASU & AKÇADAĞ İŞ ORTAKLIĞI ŞLAM ZENGİNLEŞTİRME TESİSİ açılış törenine;
TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin ERDOĞAN, Tavşanlı Kaymakamı Hayrettin BASKIN,Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa GÜLER, Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa DÜZGÜN, Balıköy Belediye Başkanı Ahmet Artun, Ak Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa ÖNSAY, Ak Parti Tavşanlı İlçe Başkanı Bilal KIYAK, MHP Tavşanlı İlçe Başkanı Barbaros ÖZTÜRK, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Burhan AYAR, TKİ Genel Müdür Yardımcısı Ayhan KANDEMİR, Yeni Anadolu Madencilik Genel Müdürü Hasan ALTUNTAŞ, Yeni Anadolu Madencilik Genel Müdür Yardımcısı Kemal KAZAN, GLİ İşletme Müdürü Ercan İPEK, Yeni Anadolu Madencilik Mali İşler Müdürü Musa ERTÜRK
TKİ Genel Müdürü Dr. Hasan Hüseyin ERDOĞAN, açılış konuşmasında, Tunçbilek-Tavşanlı’da Kayasu ve Akçadağ firmasına ait Şlam Zenginleştirme Tesisi’nin Türkiye’de,ilk ve örnek olduğuna dikkat çekerek
“Kömür sektöründe karşılaştığımız zorlukların üstesinden gelmek için tüm kaynaklara ihtiyacımız var. Şlam da bunlardan biri.
TKİ olarak yaptığımız deneysel çalışmalardan elde ettiğimiz analizler ile şlam kömürlerinin sanayi tesisleri için belirlenen baca gazı emisyon sınır değerlerini sağladığı sonucuna ulaştık.
2021 yılında TSE ‘ye yaptığımız başvuru sonucunda 2022 yılında şlam kömürleri için TSE Uygunluk Belgesi aldık.
Lavvar tesislerinde oluşan ve havuzlarda bekletilen şlam malzemelerini atık kategorisinden çıkararak pazara dahil ediyoruz. Yıllardır atık olan şlam kömürleri, birazdan açılışını yapacağımız tesis ile ekonomiye can verecek.
Göletlerde alt ısıl değeri ortalama 1.500 olan düşük kalorili ürünler; zenginleştirme tesisinde 3.000, kurutma tesisinde 4.000 kaloriye kadar yükseltilecek. Böylece hem çevreci, hem teknolojik, hem de kömür sektörünün öncüsü olacak bir tesisimizi daha ülkemize kazandırmanın gururunu yaşayacağız. “ diye konuştu.
7 YILDA 13 MİLYON TON KÖMÜR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Erdoğan, tesiste toplam 130 personelin istihdam edileceğini, 7 Yılda 13 milyon ton üretim yapılacağını belirtirken;
“Tesiste yıllık 900 bin ton kömür zenginleştirme ve yıllık 120 bin ton da kömür kurutma yapılacak. Bu şekilde 7 yılda yaklaşık 13 milyon ton şlam kömürünü inşallah ekonomiye kazandırmış olacağız.
Tesiste şu an 85 personel istihdam ediliyor. Tam kapasite üretime geçilmesi ile birlikte tesiste toplam 130 personel istihdam edilecek.” Dedi
TÜRKİYE YÜZYILINDA, MADENLER EKONOMİYE KAZANDIRILACAK, İSTİHDAM SAĞLANACAK
Erdoğan madenlerin değere dönüştürülmesinin önemini vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Türkiye Yüzyılı’nda, kamu ve özel sektör temsilcilerimizle ortak sorumluluk bilincinde daha güçlü bir Türkiye için üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız. Madenlerimizi ekonomimize kazandırmaya ve şehirlerimize istihdam sağlamaya devam edeceğiz.
2023 yılında madencilik sektörümüzün gayrisafi yurtiçi hasıla içindeki payını ve yerli kömür üretimini istikrarlı ve çevreye uyumlu bir şekilde artırmaya aralıksız devam edeceğiz.”
ŞEHMUZ FURKAN AKÇADAĞ: Şlam Kömürleri Devletimize yaklaşık 3.000.000.000 TL. lik bir getirisi olacak
Kayasu ve Akçadağ firması sahiplerinden Şehmuz Furkan Akçadağ, törende yaptığı konuşmada, açılan tesisin ekonomik katkılarına, değinerek, bir yılda yapımı tamamlanan tesisin ilk yatırım maliyetinin yaklaşık 200.000.000 TL. olduğunu, Tesis Tam olarak işletmeye girdiğinde; yıllık 1.050.000 Ton/Yıl şlam işleneceğini söyledi.
AKÇADAĞ, şöyle konuştu;
Bugün ülkemiz ekonomisine sağlayacağı istihdam ve üretim ile birlikte, tabiatı ve çevreyi koruyan, atıkların maksimum seviyede değerlendirilmesine imkan veren, kamu maliyesine katma değer sağlayacak, Kamuya getirisi de yüksek olacak bir tesisin açılışını gerçekleştireceğiz.
Malumlarınız olduğu üzere; Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü ile İş Ortaklığımız arasında 6/C, 4 No ve Beke-Yörgüç Göletlerinde bulunan toplam 12.825.000 ton yüksek nem içerikli ve düşük kalorili kömür stoğunun azami 7 yıllık süre (2022-2028) içerisinde satılması işi için 21.01.2022 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.
Sözleşme imzalanmasına müteakip şantiye ve tesis yeri için hazırlıklarımız 26 Şubat 2022 tarihinde başlamıştır. 01 Mart 2023 tarihinde tesisimizin montajı tamamlanıp, deneme çalışmalarına başlanmıştır. 1 yıl gibi kısa bir sürede bu tesisi bir işçi kardeşimizin burnu bile kanamadan bitirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Planladığımız Tesis Tam olarak işletmeye girdiğinde; yıllık 1.050.000 Ton/Yıl şlam işlenecektir.
Üretim verimliliği yaklaşık %16-%20 aralığındadır. Yani 1 ton satılabilir kömür elde edebilmek için yaklaşık 5 ton şlam beslemesinin tesise yapılması gerekmektedir.
Açılışını yapmakta olduğumuz bu tesis için ilk yatırım maliyeti olarak yaklaşık 200.000.000 TL harcanmış olup, Planlanan tesisin tam kapasiteye ulaşabilmesi için yapılacak ek yatırımlarla birlikte toplam yatırım maliyetimizin yaklaşık 300.000.000 TL olarak gerçekleşeceği öngörülmektedir.
Tesisimizin tam kapasite ile çalışması durumunda yaklaşık 150 personelin istihdam edilmesi öngörülmektedir.
Değerli Genel Müdürümüz ve kıymetli ekibinin öngörüsü, biz yatırımcıların cesareti, mühendislerimizin hayal gücü ve fedakar işçi kardeşlerimizin alın teri ile atık konumundaki şlam kömürlerinin yaklaşık 3.000.000.000 TL lik bir getiri ile devletimizin kasasına katkıda bulunacaktır.
Paylaş: