“Uzmanımız Anlatıyor”

“Uzmanımız Anlatıyor”

Yeni uygulama ve mevzuat dışında, gazetemizin mail adresinden siz de sorularınızı,iletebilirsiniz.

Balı; “İşletmelerimizi ilgilendiren ve sürekli yenisi yayınlanan VERGİ-SGK-İŞKUR MEVZUATLARI her ne kadar, işletmelerde servisler, esnafın uzman muhasebecileri tarafından yerine getirilse de, genel hatlarıyla, vatandaşların da bilmek istediği niteliktedir. Bu anlamda, temel yönleriyle, bu konuda bilgilendirmeler faydalı olabilir.Bu anlamda gazetemizde olabildiğince seve seve temel yanlarıyla mevzuatları anlatmaya çalışacağım.” Dedi.

Hangi Poşet Ücretli, Satıcılara Uygulanacak Mevzuat Nedir ?

2019 Yılında Türkiye’de yeni bir uygulama başladı. Bu uygulama hem tüketici, hem üretici, hem de esnafı ilgilendiriyor. Uygulamanın mevzuat ve kanuni yönlerini Mali Müşavir Hatice Balı okuyucularımız için gazetemizde anlattı.

Hatice Balı –Mali Müşavir

Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7153 Sayılı Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

22 Şubat 2019 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 7166 sayılı Kanun ile geri kazanım katılım paylarının beyan ve ödenmesine ilişkin değişiklikler yapılmıştır.

Yapılan değişiklik ile Beyanname ve hesaplama sistemlerindeki kargaşa giderilmiş olup, kolay düzenlenebilir sade beyanname formatı kullanıma sunulmuştur.

Buna göre;

• Geri kazanım katılım payları ürünün piyasaya sürüldüğü/ithal edildiği tarihi takip eden ayın 24. günü sonuna kadar ilgililerin gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olduğu vergi dairesine beyan edilerek aynı ayın sonuna kadar ödenecektir.

• Gelir ve kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar tarafından ise beyan ve ödeme aynı sürelerde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenecek vergi dairesine yapılacaktır.

• 2019 yılının Ocak ve Şubat aylarına ilişkin verilmesi gereken beyannameler 24 Nisan 2019 tarihine (bu tarih dâhil) kadar verilebilecektir. Bu beyanlar üzerine ödenmesi gereken geri kazanım katılım payları ise 30 Nisan 2019 tarihi mesai saati bitimine kadar ödenebilecektir.

KİMLER ZORUNLU POŞET BEDELİ ALACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 09.01.2019 Tarihinde yayımladığı "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar" na göre

Faaliyet türü ne olursa olsun uzaktan (internet üzerimden satış) satışlar da dahil olmak üzere, istisnasız tüm satış noktalarında;

(Aşağıda (2/a ) bendindeki ölçülerin üstün de TAŞIMAK AMACI İLE plastik poşet kullanan)

> GIDA MALZ. YİYECEK- İÇECEK VE TEMİZLİK MALZEMELERİ SATANLAR

> TEKSTİL/ GİYİM /AYAKKABI GİBİ ÜRÜN SATANLAR

> OYUNCAK SATANLAR

> ELEKTRONİK CİHAZ SATANLAR, NALBURİYE MALZ. SATANLAR

> UNLU MAMUL SATANLAR

> YUKARIDAKİLERE BENZER ÜRÜN SATANLAR

Plastik Poşetlerden KDV dahil 25 Kuruş Ücret Almak Zorunludur. Alınan Ücret den 15 Kuruşu Aşağıda Belirtilen Esaslara Göre Beyanname İle Beyan Edilerek Ödenecektir.

Plastik poşet nedir? Plastikten yapılmış, satış noktalarında tüketicilere/kullanıcılara mal veya ürünleri TAŞIMA AMACI İLE temin edilen saplı veya sapsız poşetler olarak tanımlanmıştır.

Plastik dışındaki kâğıt, bez gibi malzemelerden imal edilmiş poşetler kapsam dışındadır

ÜCRET ALINMAYACAK, KAPSAM DIŞI BIRAKILAN PLASTİK POŞETLER:

Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esasların 2 inci maddesinde kullanım alanları ve özellikleri bakımından;

a-Ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açık satılan gıdaların hijyenini sağlamak için kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler,

b-Plastik içeren malzemelerden, dokumak veya dokumasız metotlarla üretilen, tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler,

c-Canlı sucul hayvan satışında kullanılan sapsız poşetler,

ç- Yumrulu ve/veya benzer tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler,

d- Sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde kullanıcıya veya tüketiciye verilen poşetler, (kuru temizleme, lostra ve benzeri),

e- Kargo poşetleri,

f- Gümrüksüz mağazadan alınan ürünler için ilgili mevzuatı gereği kullanılması zorunlu olan özel poşetler,

g- Eczanelerde sadece ilaç satışında kullanılan, çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 200x350 mm (körük kalınlığı ve sap uzunluğu dahil) ebadından küçük saplı/sapsız poşetler, kapsam dışında tutulmuştur.

Gelir Vergisi mükelleflerinin beyan dönemleri 3 AYLIK olarak belirlenmiştir. 3 aylık beyan dönemleri aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:Kurumlar Vergisi Mükellefleri; mükellefleri ise, her ay 26’sında beyanname vererek, ödemesini yılın son günü ödemek zorundadırlar.

15 Nis 2019 - 11:24 Kütahya/ Tavşanli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.