Tavşanlı’nın Kadın Şehidi “Kepez Cephesinde” de Yaşatılacak

Tavşanlı’nın Kadın Şehidi “Kepez Cephesinde” de Yaşatılacak

Gazetemizde geçtiğimiz yıllarda, kurtuluş günü ekimizde yayınladığımız bu kahraman kadın şehidimiz için; Tavşanlı Cevizdere Şehitleri, Gazileri Tanıtım Derneği Başkanı AdemÖZTÜRK’ün uzun zamandan bu yana sürdürdüğü çalışmada güzel haber geldi.

Konuyla ilgili son gelişmeyi gazetemizle paylaşan Öztürk, bu çalışma hakkında bilgiler verdi. “ Gazetenizin yıllar önce yayınlanan “KURTULUŞ GÜNÜ” ekinde gördüğüm bir haberle bir çalışma başlattım. Bu haberde Tavşanlılı yaşlı bir kadının Kepez cephesinde, Yunan askerlerine direnirken, cephanelerinin tükenmeye yüz tuttuğu anda, kurşunlara rağmen askerlerimize ulaştırdıktan sonra şehit olduğu anlatılıyordu. Gazetenizden aldığımız ayrıntılı bilgileri ve kaynakları toparlayarak, Kepez’in sit alanı ilanı edilerek, bu kahraman kadın şehidimizin burada anısının yaşatılması için çalışmalar başlattık. Genel Kurmay Başkanlığı’ndan Kepez Cephesi ile ilgili yazışmalar ve dokümanlarımız Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurulunun toplantısında ele alındı. Sit Haritasının hazırlanması kararı alınarak tarafımıza gün bildirildi. Sit haritasından sonra, burada yapılacak çalışmalarla Tavşanlılı kahraman kadın şehidimiz ve Kepez cephesinde Verilen mücadele ile Vatan, Millet ve Bayrak aşkımız gelecek kuşaklara da yerinde anlatılma imkanı bulunacak” dedi.

KEPEZ VE KAHRAMAN KADIN ŞEHİDİMİZ

Resmi kayıtlarda “KEPEZ “ cephesi

Kütahya - Eskişehir Savaşları:

Yeni cephe kuruluşu tamamlandıktan hemen sonra Yunanlılar, Bursa'daki 3 ncü, Uşak bölgesindeki 1 nci ve 2 nci Kolorduları ile saldırıya geçtiler. Güneyde bir Yunan tümeni 11 Temmuz 1921'de Gediz'i işgal etti.

14 Temmuz 1921'de Karaköy İstasyonu işgal edildi ve 15 Temmuz 1921'de Kütahya bölgesinde, Kepez - Köprüören - Gümüşdere hattını tuttular. Kütahya Bölgesindeki taarruzlar 15 nci Piyade ve 14 ncü Süvari Tümenleri tarafından karşı taarruzla durduruldu.

KADIN ŞEHİDİMİZ TAM BURADA TAARRUZUN DURDURULMASINDA ETKİLİ OLUYOR

Kurtuluş savaşında, Eli silah tutan bütün erkekler genç -yaşlı cephelerde iken, bütün kadınlar da genç- yaşlı cephelerde sürdürülen amansız çarpışmalara inanılmaz kahramanlıklarla ve fedakarlıklarladestek veriyordu.

Kayıtlara giren Tavşanlılı kadın Şehidimiz şöyle anlatılıyor;

“18 Temmuz 1921 Kütahya’nın Tavşanlı cephesinde yaşananlar adsız kahramanların yiğitliğini gösteriyor.

Tavşanlı Kepez sırtlarında 15. Tümen ağır Yunan baskısı altında ezilmek üzere, Yunan piyadeleri bol toçu desteğiyle ilerliyorlar. Yunanlılara karşılık veren tümenin tek mantelli topçu bataryası, cephane azlığından ötürü aralıklı ateş etmek zorunda.

Yunan topçuları başkaca Türk topçu bataryası olmadığını görünce tüm ateşlerini bu bataryaya yöneltiyorlar. Garip bir düello başlıyor. Yunan topçusu on atarsa, bir karşılık görüyor.

Topçu düellosunun en kızgın anında, gerilerden bir Türk bataryasına doğru bir kağnının ilerlediği görülüyor. Bir yaşlı kadın kağnının önüne geçmiş, elindeki övendiresiyle öküzleri dürterek yürütüyor. Sağına soluna düşen top mermilerine aldırmıyor. En kısa yoldan bataryaya ulaşma çabasında olduğu seziliyor. Dakikalar geçiyor. Kağnı o kaplumbağa hızıyla dik yamacı tırmanmaya çalışıyor. Düşen mermiler daha da sıklaşıyor.Kağnıcının umurunda değil. Batarya Komutanı Yunanlılara boy hedefi vererek el kol işareti yapıyor kağnıcıya. Kağnıcının aldırdığı yok. Ağır ağır gidiyor. Öküzleri yürütüyor. Herkeste soluk kesilmiş, kağnı sürücüsünü izliyor. Yaklaşınca kadının dudaklarının kımıldadığı görünüyor. Dua ediyor

Yamaı aşınca doğru bataryanın yanına sürüyor kağnıyı. Topçu erleri koşarak geliyor. Kağnıdaki mermileri kucaklayıp topun başına yetiştiriyorlar. Suskun toplar Yunan üzerine ateş kusmaya başlıyor.

Kadın Komutanla vedalaşıp yola koyuluyor. Yakınına düşen top mermileri arasında kağnısını yürütüyor. Henüz bataryadan yüz-yüzelli metre uzaklaşmışken, Yunanlıların kısa aralıklarla attıkları mermilerden birinin tam vuruşuna yakalanıyor. Bir anda ortada ne kadın, ne öküzler ne de kağnı kalıyor.”

Fakat, Kepez’de 15. Tümen kayıtlara taarruzu püskürten sonuçla kaydediliyor.

23 Oca 2018 - 11:02 Kütahya/ Tavşanli- Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kütahya'nın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kütahya'nın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kütahya'nın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kütahya'nın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.